Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dějiny klubu

Na založení současného Staňkovského hokejového klubu se podíleli největší měrou Jan Brožovský, Michal Fronk a Pavel Blacký.
 

Hokejový Staňkov od roku 1935 do 2015

foto-historicke-stankov1.jpg
hc-stankov-jubileum.jpg

V sezoně 2014/15 oslavil HC Staňkov patnáct let od obnovení hokeje ve Staňkově a zároveň osmdesát roků od zrodu místní hokejové tradice. U této příležitosti se na konci prosince 2015 na zimním stadionu v Domažlicích uskutečnilo setkání na ledě v podobě zápasu současného týmu s bývalými hráči. Hojná účast skoro čtyřiceti hráčů a dobrá nálada na ledě byly odrazem povedené akce. Tu zakončilo předání peněžitého daru bývalému útočníkovi Staňkova Jakubovi Haasovi. Jeho bývalí spoluhráči mezi sebou vybrali patnáct tisíc korun, které mají tělesně handicapovanému mladíkovi pomoci s pořízením speciálního kola.


Přesně datovat počátky hokeje ve Staňkově lze obtížně. Jednak pro nedostatek písemných zmínek o místním hokeji, a také vzhledem ke spoustě uplynulého času, kdy mezi námi již nejsou přímí pamětníci. Je nutno tedy vycházet ze vzpomínek, které si předávali pamětníci a ti, kteří měli co dočinění s hokejem ve Staňkově napříč několika generacemi. Dle toho se dá odvodit, že první krůčky spojené s děním na ledě ve Staňkově korespondovaly s působením jiných organizovaných sportovních skupin např. Sokola či Dělnické tělovýchovné jednoty. Od roku 1935, kdy byl za místní sokolovnou vytvořen prostor pro hraní ledního hokeje, se dá opravdu mluvit o začátku organizovanějšího pojetí tohoto sportu ve Staňkově. Bohužel dříve, než se mohl hokej dostat více do povědomí místních, nastala druhá světová válka, která podobným aktivitám nepřála. Blýskání na lepší časy tak přišlo až v polovině šedesátých let, kdy došlo k výstavbě přírodního kluziště ve sportovním areálu za fotbalovým hřištěm ve Staňkově. Tehdy hráli hokej převážně členové fotbalových oddílů, jež v té době měly zimní přestávku. Ta byla zásluhou dlouhých a tuhých zim podstatně delší, než jaké prožíváme v současnosti. Provoz tohoto kluziště i s umělým osvětlením trval asi dvacet let. Je velká škoda, že pak postupně začalo kluziště chátrat a dnes již po něm není ani památky. Bohužel tak dnes musí staňkovské děti za bruslením dojíždět na zimní stadiony do Domažlic nebo až do Plzně a Klatov, či v případě příznivého počasí na venkovní kluziště do Holýšova.


A co se dá říci k současnému hokejovému mužstvu Staňkova? Jeho kostra se začala formovat v roce 1999 z řad hráčů, kteří v minulosti hráli za HC Lísková. Na přelomu roku 2000 došlo k doplnění o nové členy, a tak druhou část sezony tzv. Chodské ligy dohrál tým již pod novým názvem HC Staňkov. Hokejový ročník 2000/2001 absolvoval nově vzniklý hokejový klub poprvé kompletně celý pod názvem HC Staňkov. Poděkování patří zvláště místní organizaci Sokola Staňkov, jež pro prvních sedm let působení poskytla zdejšímu hokeji svá pomyslná ochranná křídla i název HC Sokol Staňkov. Tímto se navázalo na hokejovou tradici, která byla ve městě Staňkov po delší dobu uvržena v zapomnění. Začátky tohoto období nebyly zrovna jednoduché, protože se hrála většina zápasů na vzdáleném zimním stadionu v Sušici a trénovat se muselo v Klatovech. Ovšem z hlediska úspěchů to byla éra dosud nejbohatší, jelikož konečné umístění staňkovského klubu bylo téměř vždy na stupních vítězů. Další etapou je změna názvu na HC Tempo Staňkov, kdy byla zahájena nadstandardní spolupráce se společností Tempo z Janovic nad Úhlavou zastoupenou majitelem panem Rožněm. Především díky němu a také za podpory města Staňkov totiž dokázal staňkovský hokej překonat složitou ekonomickou situaci. Tehdy došlo k zaregistrování klubu pod hlavičku Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) a staňkovský klub musel začít plnit veškerá kritéria pro účast v oficiálních soutěžích pořádaných ČSLH, jichž se účastní náš klub dodnes. Stojí za to zmínit šest hráčů, kteří odehráli za staňkovský klub všech 15 sezon a hrají stále: Jan Brožovský, Vojtěch Němec, Pavel Blacký, Jiří Látal, Petr Hoffman a Ladislav Kabourek.


Autor: Jan Brožovský (prosinec 2014)
_____________________________________________________

 

Minulé ročníky
 

Tým tvoří část hráčů kteří v minulosti hráli za HC Lísková. V roce 2000 došlo ke spojení s novými členy a tak vznikl současný HC Sokol Staňkov. Tímto jsme rádi navázali na hokejovou tradici, která byla ve městě Staňkov po delší dobu vržena v zapomnění. Pod svá křídla nás vzal Sokol Staňkov, za což mu patří náš dík.

HC Sokol Staňkov obsadil v ročníku 2000/2001 první příčku a stal se tak poprvé v historii vítězem Chodské ligy.

V ročníku následujícím, tedy 2001/2002 došlo ke změně soutěže a to tím. že se po základní části začala hrát část nadstavbová - play off. Účinkování HC Sokola Staňkov ukončily až v samotném finále hráči HC Jetenovice. Náš klub neobhájil titul a skončil z deseti klubů na druhém místě Chodské ligy.

V základní části sezóny 2002/2003 obsadili hokejisté HC Sokol Staňkov důstojnou třetí příčku. Následovalo čtvrtfinále play off, ve kterém Staňkov nečekaně podlehl týmu Poběžovic. HC Sokol Staňkov tak celkově obsadil šestou příčku, což znamenalo v prozatímní krátké historii klubu nejhorší umístění.

Sezóna 2003/2004 měla podobný průběh jako sezóna předchozí. Po základní části byl Staňkov čtvrtý a ve čtvrtfinále po velké bitvě těsně podlehl týmu Draženova. Tak snad za rok...

Tým Staňkova se stává po třech letech opět vítězem Chodské Ligy v ročníku 2004/2005. V základní části sice skončil Staňkov těsně na druhé příčce, ale zato měl nejméně porážek ze všech a dobrou výchozí pozici pro play off. Ve čtvrtfinále a v semifinále Staňkov s obrovskou suverenitou vyřadil týmy Všerub a Poběžovic (skóre za tyto 4 zápasy znělo 30:6 ve prospěch Staňkova... úžasná převaha !!!). Ve finále Staňkov porazil Díly 6:3, když během utkání kromě úvodního stavu 0:0 vždy vedl a zaslouženě tak zvítězil. Hráči převzali pohár mistra ligy, putovní pohár a v neposlední řadě vytoužené zlaté medaile.

Po vydařené loňské sezóně sice Staňkov končí po základní části na druhé příčce v tabulce ročníku 2005/2006. Ale ve čtvrtfinále play off nestačí na tým Domažlic, stejně jako před dvěma lety. Konečné páté místo je tedy jednoznačným zklamáním.

Staňkov končí po základní části na druhé příčce v tabulce ročníku 2006/2007. Ve finále play off Staňkov smolně prohrává s týmem Dílů až na samostatné nájezdy 2:1, poté co se Dílům podařilo vyrovnat až 30 sekund před koncem na 2:2. Staňkov se tedy stal pouze Vícemistrem Chodské ligy.

Mezníkem je sezóna 2007/8, kdy Staňkov předpokládá, že se začne hrát na novém Domažlickém stadionu. Bohužel se tak nestalo a Staňkov hledá náhradní řešení, které nalézá v Klatovském přeboru, ve kterém chce důstojně obstát. Staňkov však končí v tabulce těsně na posledním šestém místě za Domažlicemi. V celé soutěži dokázal Staňkov vyhrát pouze dvě utkání a jednou remizovat.

Díky dostavěnému stadionu v Domažlicích se Staňkov pro sezónu 2008/9 přesouvá opět do staronové Chodské ligy, tentokrát s mezinárodní účastí. Významnou změnou je příchod nového trenéra Zdeněka Mergla, který by hráčskému kádru měl pomoci ve všech směrech. Staňkov v základní části z 18 utkání prohrál pouze jednou a vstupoval do play off z druhé příčky. V nadstavbové části Staňkov dvě utkání prohrál a končí na bronzové příčce. Nejlepším brankářem Chodské ligy byl vyhlášen v tomto ročníku brankář Staňkova Jan Brožovský - skvělé.

V jubilejní 10. sezóně staňkovského hokejového klubu - 2009/10 mančaft navázal na tréninkový program trenéra Zdeňka Mergla z předchozího ročníku. V polovině sezóny byla uspořádána výstava "k 10 letům staňkovského hokeje" ve staňkovské sokolovně. Staňkov získává stříbrné medaile.

Sezóna 2010/11 - změna, Staňkov začíná hrát Sdružený přebor okresů Domažlice a Tachov. Bilance základní části - 21 zápasů, 5 výher a 2 remízy. V play off Staňkov prohrál úvodní utkání čtvrtfinále a zůstala mu tak shodná příčka jako po základní části, tedy celkově sedmé místo (z osmi týmů).

V tomto ročníku - 2011/12 začíná mít Staňkov pravidelné tréniky společně s Rakonem B. Náš tým zůstává hrát Sdružený přebor okresů Domažlice a Tachov, kterého se tentokrát účastní 6 týmů. Staňkov vyhrává zhruba 1/3 utkání z celkových 20 zápasů, z toho dvakrát vítězíme nad loňským vítězem ligy Stříbru! Celkově Staňkov obsadil předposlední příčku, kterou si definitivně zajistil až výhrou v posledním utkání proti Dílům. 

13. sezónu - 2012/13 začíná klub hrát Krajskou soutěž mužů plzeňského kraje (sk. C). Po utkáních základní části končíme těsně za branami play off, k čemuž přispělo i pět porážek těsně o jednu branku. V následném play out hraném na dvě utkání jednoznačně prohráváme s týmem Lipnice a sestupujeme tak do skupiny D. 100% účastí na všech utkáních se blýskli hráči Blacký, Kapitán a Hoffman.

14. sezónu - 2013/14 začal tým v D skupině Krajské soutěže mužů slibně, když po polovině soutěže byl na první příčce tabulky. V druhé polovině soutěže se týmu nedařilo a dokonce se poprvé v historii staňkovský tým nesešel na zápas, který byl pak kontumován v náš neprospěch. Po základní části Staňkov obsazuje pátou příčku (z 11 týmů). V následném play off narážíme na tým Příkosic - po úvodní výhře v dobře rozehraném odvetném utkání nakonec prohráváme a těsně o celkové skóre postupuje soupeř. 100% účastí na všech utkáních se blýskli hráči Falout a Hoffman.

V základní části ročníku - 2014/15 (opět v Krajské soutěži mužů skupina D) se Staňkov umístil těsně na druhé příčce s 11 výhrami, 2 remízami a pouze 3 prohrami. Ve čtvrtfinále porážíme Holýšov a v semifinále vítězíme nad Příkosicemi až po samostatných nájezdech. Po pěti letech se Staňkov dostává opět do finále play off, kde těsně prohrává s týmem Kralovic a získává tak stříbrné madaile. 100% účastí se blýskl pouze Martin Kapitán, nejproduktivnějšími hráči byli Hoffman a Kapitán.

V základní části ročníku - 2015/16 tým Staňkova obsazuje pátou příčku, která mu zajistila postup do play off (pro prvních pět týmů). V nadstavbě o postup staňkovští hokejisté dvakrát vyhráli, jednou remízovali a jednou prohráli. Získali stejně bodů jako HC KlausTimber, ale protože v posledním klíčovém utkání Staňkov porazil KlausTimber 3:2, stal se Staňkov mistrem. Ve "zlaté" 16. sezóně klubu byli oporou: brankář Jan Brožovský, útočníci Petr Hoffman, Jiří Látal, Karel Tomášek a obráci Marek Přibyl a Tomáš Petržík. 

V 17. sezóně - 2016/17 tým Staňkova odehrál celkem 26 utkání, z toho 22 duelů vyhrál, 1 remizoval a pouze 3 zápasy prohrál. Staňkov se stal mistrem, obhájil loňské prvenství a prodloužil svoji "zlatou éru". Všichni staňkovští hráči v tomto ročníku táhli za jeden provaz, což bylo v důležitých okamžicích klíčové. 

18. sezónu - 2017/18 začal tým Staňkova o třídu výše ve skupině B, po loňském postupu. Staňkov odehrál celkem 18 utkání, z toho 7 duelů vyhrál, 2 remizoval a 9 zápasů prohrál. Z 10 týmů se Staňkov umístil uprostřed tabulky na 6. příčce, což je po postupu dobrý výsledek.

V 19. sezóně - 2018/19 tým Staňkova odehrál celkem 24 utkání, z toho 3 duely vyhrál a 21 zápasů prohrál. Z 13 týmů se Staňkov umístil na posledním místě tabulky. Tato sezóna se Staňkovu vůbec nepovedla a patří mezi dvě nejhorší sezóny v celé historii klubu (spolu se sezónou 2007/8).

Dvacátou sezónu - 2019/20 odehrál Staňkov po loňském spadnutí ve skupině C. Ve 22 utkáních získal Staňkov 8 výher, 3 remízy a 11 proher. Z 12 týmů se Staňkov umístil přesně uprostřed tabulky na 6. místě - a to především díky lepší druhé polovině sezóny.

Dvacátá první sezóna - 2020/21 neodehrál Staňkov žádný zápas - celá soutěž byla zrušena.

 
 

 

Portrét


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>

Statistiky

Online: 10
Celkem: 1527277
Měsíc: 21512
Den: 900